Talviloma saaristossa

Ahh, talviloma saaristossa! Aina niin tervetullut irtiotto arjesta ilman pakollisia juhlapyhähässäköitä. Suunnitteletko viettäväsi talvilomaa saaristossa? Lue tästä artikkelista parhaat vinkit talviloman viettoon Turunmaan saaristossa.

Kun moni perhe suuntaa kohti pohjoista Suomea talvilomalla, meidän perheemme suuntaa etelään. Tai paremminkin länteen. Etelän talvilomallakin voi keksiä monenlaista puuhaa ja mikä parasta, ei edes maksa maltaita. Toki Turun saaristossa talvilomailua suunniteltaessa pohdituttaa, onko lunta riittävästi kaikkiin toivottuihin talviharrastuksiin ja onko meri jäässä. Haastavaa suunnittelussa on etenkin se, että vuodet eivät todellakaan ole sisaria keskenään. Esimerkiksi viime vuonna 2022 Saaristomereen muodostui niin paksut jäät, että ne nostivat Houtskarissa laiturimme ylös kiviarkusta ja nyt sitten tänä vuonna 2023 jäätä on ollut meidän suntissamme hädin tuskin kahden sentin vertaa. Toisaalta tänä talvena tapahtui ensimmäistä kertaa niin, että hurja myrskytuuli heitti laiturimme menemään kiskoen laiturin irti kiviarkustaan. Sama tapahtui naapurille. Kolmas naapuri selvisi vain muutamalla kaatuneella puulla. Semmoinen pieni myrsky tällä kertaa. Saaristossa myrskyt ovat elämyksellisiä ja kirjoitinkin aiemmin postauksen Saariston myrskybongauksesta. Sen voit lukea täältä.

Talviloma saaristossa
Houtskarin Träskin hiihtoladulla (Huom. Kävely ladun päällä ehdottomasti kielletty, myös koirilta.)

Mitä saaristossa voi talvilomalla tehdä?

Mitä sitten saaristossa voi tehdä talvilomalla? No vaikka ja mitä. Säistä riippuen saaristossa on talvilomalaisille monenlaista puuhaa. Ihan perusjuttuja on tietysti saunominen ja lumienkeleiden tekeminen saunomisen yhteydessä. Rohkeimmat dippaavat meressä. Perusjuttuihin kuuluu myös nuotiomakkaroiden paisto sekä kuksakahvit ja -kaakaot jossain niemen nokassa kävelylenkin yhteydessä.

Saaristo on täynnä kauniita pyöreitä kallioita, joten pienellä vaivannäöllä löytyy usein kivoja ja turvallisia pulkkamäkiä. Hyvänä talvena meren jäälle pääsee luistelemaan tai pilkille, mutta silloin pitää olla varovainen ja tietää turvalliset paikat. Virtapaikat ovat petollisia. Muistathan siis aina käyttää järkeä liikkuessasi merenjäällä ja aina kertoa jollekin, minne olet menossa sekä ottaa mukaasi naskalit, kännykän vesitiiviissä suojassa sekä esimerkiksi kävelysauvat. Kaikessa saaristossa liikkumiseen on hyvä pitää kännykälle ladattava 112-sovellus myös päivitettynä. Onneksi (?) luistella voi muuallakin kuin meren jäällä. Houtskarin Träskin koulun pihalle nimittäin jäädytetään säiden salliessa talvisin luistelujää. Luistelukenttä on valaistu, joten luisteleminen onnistuu myös vähän illemmalla.

Talvinen frisbeegolf on vähintään yhtä hauskaa kuin kesäinen frisbeegolfaus. Saaristossa on harvoin liikaa lunta, joten kiekon löytää kyllä helposti lumen seasta. Talvella ei myöskään ole murheena punkit tai käärmeet. Lämmin suositus meidän perheeltä talviseen frisbeegolfaukseen! Kuuma mehu tai kaakao termarissa kruunaa tämän koko perheen mukavan harrastuksen. Houtskarissa 18-reikäinen frisbeegolfrata löytyy Mossalan lomakylästä eli Mossala Island Resortista. Myös Nauvosta löytyy 6-reikäinen rata aivan vierasvenesataman tuntumasta.

Talviloma saaristossa

Illan pimetessä saaristossa on mahdollista tuijotella pimeällä taivaalle ilman valosaastehaittoja. Tyrmäävä linnunrata ja miljoonat tähdet näyttävät upeilta. Kärsivällinen bongaa usein myös tähdenlentoja, ohi kiitäviä satelliitteja ja kyllähän uusia tähtikuvioitakin on mukava opetella tunnistamaan. Itsekin entisenä ursalaisena nautin tähtibongauksen helppoudesta saaristossa.

Liikkuminen ja retkeily luonnossa omia reittejä on aina mukavaa. Helpotusta liikkumiseen tuovat myös kuntoradat, jotka toimivat talvisin hiihtolatuina. Houtskarissa ja Korppoossa on molemmissa mukavat pururatalenkit, joissa on myös valaistus. Molemmat lenkit lähtevät aivan koulujen tuntumasta. Houtskarissa koulun pihapiiristä löytyy pururadan ja mahdollisen luistelujään lisäksi myös keinut ja kiipeilytelineet. Korppoon pururadan yhteydessä on muutamia kuntovälineitä sekä oiva pulkkamäki. Nauvossa puolestaan on 2,2 kilometriä pitkä valaistu kuntorata/hiihtolatu. Reippailua tarjoaa myös Houtskarin Jerviksen kuntoportaat, joilla vieraillessa kannattaa ehdottomasti vierailla myös Borgbergetin näköalatornissa.

Eläimistä kiinnostuneille tarjoutuu hyvät mahdollisuudet tutkailla eläinten lumeen jättämiä jälkiä. Samalla reissulla voi bongata niin kauriin, supin, oravan, hiiren, hirven kuin peurankin jäljet. Onnekkain näkee myös lumikon, mäyrän tai saukon jälkiä. Saaristossa asuvista saukoista muuten kirjoitinkin aiemmin. Käythän lukemassa täältä.

Saariston verrattain leudot talvet mahdollistavat myös monien lintujen talvehtimisen. Bongaa tikkoja, tiaisia, merikotkia, joutsenia ja vesilintuja. Mahdollisuudet ovat mittavat. Meille uusi tuttavuus eiliseltä on kuusitiainen, joka kauniisti jutteli metsälenkillä. Lajina kuusitiainen on laajalle levinnyt, mutta me emme ole näitä tiaisia ennen kohdanneet.

Parasta talvilomassa saaristossa on kokonaisuutena tietenkin kiireettömyys, merelle ja tuleen tuijottelu sekä luonnosta nauttiminen.

Toivottavasti osasin antaa edes joitakin ideoita talviloman viettämiseksi saaristossa. Mitä ovat sinun vinkkisi? Tai unohdinko jotain oleellista? Laitathan viestiä täällä, Instagramissa Saaristossa suhisee tai Facebookissa Saaristossa suhisee-sivulla. Arvostan suuresti myös apuasi blogini jakamisessa saaristotiedon levittämiseksi.

Aurinkoista kevättalvea! ☀

Talviloma saaristossa