Taivaalliset reseptit saaristoon

Hyvät lukijat, haluan jakaa kanssanne pari aivan taivaallista reseptiä, joita käytän vain ja ainoastaan saaristossa ollessani. Ja ei, nyt en puhu oikeaan kalaliemeen tehdystä saaristolaiskalakeitosta tai skagen toasteista, joita niitäkin tulee tehtyä. Edellä mainittujen sijaan haluan jakaa kanssanne taivaallisen hyvän kuumottavan katkarapukeiton sekä siikacevichen reseptit.

kuumottava katkarapukeitto

KUUMOTTAVA KATKARAPUKEITTO

Tämä on ehdottomasti kaikkein rakkain reseptini. Tätä keittoa ei voi jättää kattilaan, vaan masu pinkeänä tekee mieli syödä aivan kaikki.

Resepti on mitoitettu niin, että 4 henkeä syö tätä reilusti. Meillä lapsetkin rakastavat tätä ja keittoa on helppoa tehdä suurempiakin satseja lisäämällä ainesosia pitkälti oman mielen mukaan. Keiton kaverina voi tarjota vaikkapa maalaispatonkia.

Tarvitset:

vähintään 2 litran kattilan

5 isoa perunaa

5 isoa porkkanaa

2 pussia kuorittuja katkarapuja

1 tölkki tomaattimurskaa (suosittelen Muttia, jota itse aina käytän)

1 litra kalalientä

1 rkl fariinisokeria

2 dl kuohukermaa

oman maun mukaan cayennepippuria (itse käytän aika reilusti)

tarvittaessa ripaus suolaa

pieni nippu tuoretta korianteria tai persiljaa (Itse käytän pakastettuakin tai jätän surutta pois, jos ei ole saatavilla. Jokin vihreä yrtti kuitenkin kaunistaa esillepanoa.)

Tee näin:

Kuumenna kattilassa kalaliemi, tomaattimurska, cayennepippuri ja fariinisokeri.

Lisää kattilaan kuutioidut perunat ja porkkanat.

Kun kasvikset ovat melkein kypsiä, lisää joukkoon kuohukerma ja katkaravut.

Lopuksi tarkista maistamalla, kannattaako lisää suolaa tai cayennepippuria sekä lisää pinnalle persilja tai korianteri (tai muu yrtti) silppu.

Nauti!

* * *

TAIVAALLINEN SIIKACEVICHE

Oletko joskus kokeillut tehdä siikacevicheä? Itse teen lohi- tai siikacevicheä sen mukaan kumpaa kulloinkin on saatavilla. Lohi ei ole ollut omaa pyytämäämme, mutta siika on aina tullut omasta rannasta. Jos et ole aiemmin kokeillut raakakypsentää kalaa limetinmehulla, suosittelen aloittamaan kokeilun lohicevichestä. Lohi on kalana rasvaisempaa ja sopii siksi ehkä hieman paremmin tähän reseptiin. Alkujaan cevichet ovat kotoisin etelä-Amerikasta. Siikaceviche sopii erinomaisesti alkuruoaksi tai vaikkapa helteisen päivän hiukopalaksi sitruksisen kylmän juoman kanssa. Oheisella reseptillä cevicheä nauttii noin 6 henkeä alkupaloina.

Tarvitset:

500g siikaa tai lohta

2tl hienoa merisuolaa

1 1/2 dl limetinmehua (olen käyttänyt sekä tuoreita limettejä että valmiiksi puristettua)

1 punainen chili (valitse chilin tulisuus oman maun mukaan)

hyppysellinen sokeria

ripaus mustapippuria

1/2 dl korianteria hienonnettuna (jos käytettävissä ei ole ollut korianteria, olen ollut ilman)

Tee näin:

Poista kalasta ruodot ja turha rasva. Leikkaa kala melko pieniksi kuutioiksi ja mausta kala suolalla. Kaada tämän jälkeen limetinmehu kalan päälle, niin että kuutiot enimmäkseen peittyvät. Laita jääkaappiin valmistumaan puoleksi tunniksi.

Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna chilin palko.

Kun kala on ollut puoli tuntia jääkaapissa, sekoita kaikki loput ainekset (chili, sokeri, pippuri) kalan ja limetinmehun sekaan. Anna tekeytyä jääkaapissa vielä 1-2 tuntia.

Tarkista lopuksi vielä maku maistamalla ja tarjoile tuoreella korianterilla koristeltuna. Cevichen kaveriksi sopivat esimerkiksi maissilastut.

Cevicheä saa kivasti muunneltua lisäämällä siihen kookosmaitoa (noin 1dl) tai raastettua inkivääriä (2tl). Hedelmäisyyttä saa puolestaan lisättyä lisäämällä joukkoon kuutioitua mangoa tai avocadoa. Totuuden nimissä tämä perusresepti on niin hyvää, että harvoin raaskin tehdä näitä muunneltuja versioita.

Bon Apetit!

Olisin kiinnostunut kuulemaan, onko sinulla taivaallisia reseptejä saaristoon ja haluaisit jakaa reseptit muiden kanssa? Entä mitä tykkäsit edellä mainituista resepteistä?

Paras laituri merelle – meidän ratkaisumme

Kirjoittelin vuosi sitten siitä, kuinka myrsky ja jäät tuhosivat laiturimme Turun saaristossa Houtskarissa ja pohdin, minkälainen laituri olisi meille se paras laituri. Halusimme, että laituri kestää mereltä puskevat aallot sekä vaihtelevasti talvisin tulevat merijäät. Lisäksi laiturin pitäisi ulottua tarpeeksi pitkälle, jotta isommallakin veneellä pääsee kylkeen ja toisaalta laiturin pitää toimia myös uimahommissa ja auringonotossa sekä lasten leikeissä.

Saaristo-olosuhteisiin sopivan laiturin löytäminen asettaa monenlaisia haasteita.

Tutkimme ja selvittelimme erilaisia laiturivaihtoehtoja, vertailimme hintoja ja erilaisia laiturityyppejä. Nopeasti oli selvää, että hyvä laituri tulee maksamaan rutkasti. Ajattelimme, että jos laiturista pitää maksaa maltaita, pitää sen todellakin sopia meidän tarkoituksiimme täydellisesti.

Päädyimme lopulta betoniponttonilaituriin, jonka toimittajaksi valikoitui Rannikon Merityö Oy (https://merilaituri.fi/). Tämä ei ole millään tavalla maksettua mainontaa tai yhteistyötä, vaan haluan vilpittömästi laittaa hyvän kiertämään. Tietäjät tietää, että saaristo-olosuhteisiin sopivan laiturin löytäminen asettaa monenlaisia haasteita.

Ajattelimme, että jos laiturista pitää maksaa maltaita, pitää sen todellakin sopia meidän tarkoituksiimme täydellisesti.

Ennen ostopäätöstä meillä kävi ensiksi Rannikon Merityöltä heppu veneellä tekemässä arvion siitä, minkälainen laituri olisi meidän olosuhteisiimme paras vaihtoehto, jonka jälkeen saimme tarjouksen avaimet käteen periaatteella. Lopputuloksena meille tuli upea, suorastaan ylellinen, ja erinomaisesti toimiva laituri. Ja koko projekti hoitui mereltä käsin.

Olikin aikamoinen elämys kesäkuisena hellepäivänä. Tein ulkona etätöitä ja mies oli työreissulla mantereella, kun huomasin että mereltä lähestyy jotakin valtavaa. Ensimmäinen ajatus oli, että apua, nytkö ne tulee. Ja tulihan ne. Valtava kaivinkone hinaajaveneen tuomana. Päästäkseen rantaan kaivuri pisti kauhan maahan ja nosti itseään meren pohjaan tukeutumalla. Ei kuullosta ehkä miltään, mutta kyllä sellainen meren kauhominen toi lähinnä mieleen dinosauruksen meressä liikkumisen.

Kaksi miestä ja merellä kelluva lauttayksikkö Dumbo, jolla pitkäpuominen kaivuri (kantavuus yhteensä 85tn). Siitä se projekti lähti. Ensin purettiin vanha laituri, jonka kannet hyödynnettiin myöhemmin rantaan kulussa rannan puolella. Seuraavaksi porattiin porapaalut merenpohjaan. Sitten alkoi asentaminen. Noin kolme pitkää päivää miehillä meni hommassa kaikkiaan ja työn jälki oli todella laadukasta. Nappi suoritus.

Vanhan laiturin purkua

Meille jouduttiin poraamaan kaksi 4 metrin porapaalua merenpohjaan, jotta laituri saatiin kunnolla kiinni kallioon.

Porapaalujen poraaminen 4 metrin syvyyteen oli aikamoinen operaatio.
Kiinteä kulkusilta porapaaluilla melkein valmiina

Paras laituri merelle ja saaristoon

Meidän laiturimme on tarkkaan ottaen mallia Mussalo. Varsinaisen laiturin osuus on 8m x 2,5m ja lisäksi tuli 5m liikkuva kulkusilta sekä 6m kiinteä kulkusilta porapaaluilla. Kiinnitys on ketjuilla sekä merenpohjaan, että rantakallioihin. Ensin mietin, näyttävätkö ketjut rumilta tai haittaavatko rannan käyttöä, mutta näin ei ollut. Sen sijaan laituri on tukevasti kiinni ja vakaa kovemmallakin säällä.

Laituriprojektimme plussat ja miinukset

Plussat:

+ vankka ja painava, kestää myrskyt, jäät, vedenkorkeuden vaihtelut

+ 4 vuoden takuu

+ tyylikäs

+ hyvä yhteistyö ja toteutustyö koko projektin ajan

Miinukset:

– lovi lompakossa

Elämää uuden merilaiturin kanssa

Kesä meni uuteen laituriin sopeutuessa veneillen, aurinkoa ottaen ja uiden. Laituri on toiminut moitteettomasti, on todella vakaa ja kelluu nätisti. Aiemmista talvista poiketen tänä vuonna laitettiin kuitenkin avantopumppu pulputtamaan, jotta paksua jäätä ei muodostuisi laiturin ympärille. On toiminut hyvin. Saunasta pääsee näppärästi pulahtamaan mereen uimaportaita pitkin ja paksua jäätä ei ole muodostunut laituriin kiinni, vaikka muuten tämän vuoden jäätilanne on ollut vahva ja talvi pitkä. Nyt kyllä jo houkuttelisi veneilemään pääsy. Kevättalven aurinko paistaa liki kirkkaalta taivaalta.

Uudesta laiturista ja laiturin rakennusprojektista löytyy kuvia myös Instagram-tililtäni: Sussisussii/Saaristossa suhisee. Minua ilahduttaisi kovasti, jos ottaisit tilini seurantaasi.

Aika moni on tullut kyselemään meiltä kokemuksia ja vinkkejä omiin laituriprojekteihinsa. Olisi mukavaa kuulla myös teidän lukijoiden vinkkejä ja kokemuksia omista laituriprojekteistanne tai suunnitelmistanne. Laitattehan rohkeasti kommentteja tulemaan. Moni voisi hyötyä yhteisesti jaetuista vinkeistä.

Laituriprojekti sai siis alkunsa, kun myrsky ja jäät tuhosivat 10 vuotta vanhan merilaiturimme. Tässä vielä linkkaus laituriprojektin aloituspostaukseen: Minkälainen laituri on paras merelle? Laituriprojektin aloitus.

Koska talvilomaviikot ovat nyt ajankohtaisia, sinua saattaisi myös kiinnosta vinkkini talviloman viettoon saaristossa: Talviloma saaristossa tai ehkä olet kiinnostunut lukemaan hurjista myrskyistä, joita saaristossa aina välillä kohdataan: Myrskybongausta saaristossa

Kiitos, että luit postaukseni. Pysythän kuulolla jatkossakin. Sitä ennen lukuvinkki vitonen, oletko jo tutustunut kaikkiin blogipostauksiini?